Din roll som matte/husse

Hej!

Många hundägare inser nog inte den stora rollen att äga en hund. Har ingen betydelse vilken hund det är du äger, en agressiv, vek eller en med starkt psyke, eller om det är en pudel eller en stor rottis.
För att en bra relation mellan dig och din hund ska finnas så är det du som är ledaren och hunden är hund och din bäste vän.

I dagens samhälle har det gått överstyr anser jag. Det är kläder på hundar som inte behöver det. Hunden får aldrig vara ensam och hunden ska inte behöva gå själv utan den ska fint sitta i en dyr väska.

mår hunden bra av det? Får hunden verkligen var hund då? är hunden en accessoar?

Hundar som nakenhundar eller hundar med stela leder eller de som får sitta i hundgård några timmar om dagen då det är kallt, givetvis så ska de inte behöva frysa på så sett så det sker en skada eller förebygger för en skada om hunden blir nerkyld. men små pinscher med söta kjolar gör det någon mer funktion än att det ser fint ut? nä verkligen inte.  

Att lämna hunden ensam i 10 timmar om dagen, det är rent djurpågeri inget annat, men om hunden får vara själv 4 timmar om dagen är ingen fara, hunden kan må bra av att få lite lugn och ro. Det jag undrar över ägare som inte tränar det när de får en valp, hur har de tänkt om de behöver åka iväg en sväng och fixa ärenden sen då? det är ju inte något vidare snällt de heller eftersom hunden blir stressad av att inte veta vad matte är och om hon/han kommer tillbaka? vilket är då det mest humana mot din hund?

Träna din valp att vara själv en stund så får du inga problem. 

Ägare som inte ser sin fyrbente vän ja man kan ju undra om det har missat att den hunden de köpt har fyra söta tassar att trippa på själv, och där med få sin motion mer än av att gå hemma.


Det hela inom hundens liv handlar egentligen om att tjäna oss människor, spelar ingen roll om din hund är jakthund, brukshund eller sällskapshund. Allt detta är ju för att göra oss nöjda. Då tycker jag att det är våran plikt som hundägare att ge hunden vad de förtjänar. En ledare som kan hjälpa dem att förstå vad som är okej och inte.

Genom att bli en bra ledare så får du en trygg och stabil hund. Det handlar mycket om att sätta gränser, och att ge och ta. 

Hur blir man nu då en bra ledare. Ja, det finns en "bra ledare"  och en bra ledare. 

Den "bra ledaren" pryglar sin hund att vara lydig mot dem. Vilket ger en mycket rädd hund. Inte vill man att hunden endast ska lyda dig pga att den är rädd för dig. 

Nej en bra ledare har förtjänat sin ledarroll genom hårt arbete och massor med skoj! Positiv träning. Det finns tusen kontaktövningar och ledarövningar man kan göra ihop med sin hund. Bara igenom att ha ett gemensamt intresse som t.ex. lydnad, spår eller jakt så blir allt tio gånger enklare. Att göra mycket ihop, att du blir det roligaste som finns är en stor nyckel.
För om hunden gör något som inte är så bra så blir ju matte arg och säger till hunden och det är ju inte roligt och låter kanske bli det nästa gång, annars traggla det. Men som jag skrev i föregående blogginlägg så måste man ha klara och tydliga regler och kommandon. Man kan inte svagt säga "men näe Stig inte gjorde du väl så".
Det säger inte din hund något eftersom hunden inte kan svenska eller tyska utan går på kroppspråk och ljud. Utan ett klart och tydligt nej, hjäper inte det så givetvis måste man ta tag eller hävda dig över hunden så den får lägga sig för dig och  visar sig undergiven ibland. Men aldrig att du får slå hunden.

En övning som jag har använt mig av är med klicker.

 Du tar en godis i handen och knyter näven och håller fram handen, i början kommer hunden att försöka öppna din hand för att komma in i handen men efter hunden har tröttnat tittar din hund på dig då klickar eller berömmer du och godisen är hundens.

Med denna övningen lär du hunden att godisen är din och hunden måste be om den för att få den. Där blir det en slags kontakt- och ledarövning.


Tycker din hund om leksaker? Då e denna kalas bra.!
Du kan ha en slänga eller en tygbit eller något annat. Du kommenderar plats.
Hunden kommer garanterat att försöka ta den ifrån dig men tillrätta visa hunden till utgångsplatsen. Hunden skall titta på dig och om hunden viker blicken
 så tar du själv leksaken och busar lite så din hund ser det och tycker att gud så skoj hon har och jag vill med men hunden får den inte.
Du börjar om fast minskar tiden lite och när hunden har hållt kontakten kankse i ca 12 sek så säger du varsågod och berömmer super mycket. Sen är det bara att köra på! 

Nä, nu känner jag att blogginlägget blir långt mer får ni höra mer imorgon, eftersom jag ska till hundarna och träna lite så får ni höra hur det gick!

Så länge hopp och lek! 

Tre små stjänor i mina ögon

Hej!

I går träffade jag anna och hennes mamma för andra gången med de tre små busfröna Obelix, Winston och Eddie. 

vi började med att åka till agility bannan med hundarna. Sen bygnde vi upp en lite banna så att jag kunde se lite först när de tränade vad problemen var.

Anna började köra med Winston inga problem bara lite låg tempad.

Sen lade vi in lite störelse moment, vi började låta lite sen väldigt mycket och det var inga problem, han sneglade bara lite för att se vad som på gick. Sen släppte vi Eddie boven i dramat haha, till en början gick det okej men sen fick han syn på honom och vände på klacken. Men Anna kallade in honom och duktigt vände Winston tillbaka.

Man kunde se på Winston att få köra agility med matte var det bästa som fanns. 

Sen tog hon Eddie och där gick det inte fel fritt för Eddie dyrkar sin matte och sprang fram och tillbaka till matte och Anna och kissa lite här och där. 

Man märkte att han har intresset för att arbeta det gäller bara att bygga upp en bättre relation i mellan Anna och Eddie, sen behöver han kankse lite bättre grund lydnad. Men det är vad jag finns där för. 

Och sist men inte minst Obelix den envise . Han ville mest protestera eftrsom han inte fått följa med de sista gångerna. han vek av bannan och tyckte att det fanns roligare saker. Till slut så blev det ingen agility för hans del för olydnad skall ej belönas. 


Dagens tipps till alla som håller på med hundar innan ni börjar att springa en banna se till att hunden är fokeserad på dig och ingen annan. Det är du som är det bästa som finns och ingen eller något annat. 

Det räcker med att du kampar lite med en leksak innan eller busa lite med en boll så att ni knyter kontakten innan ni kör igång. så att hunden inte finns i några andra tankar. Det ska var du som är i huvud fokus. då förstår hunden vad det är du vill.

Till slut så körde vi lite inkallning på Eddie då han tycker att nosa på backen är mycket roligare än att komma på mattes komando. 

det gick jätte bra måste jag säga inga problem under träningen. Men sen har vissa hundar lätt att skilja på träning och vardagen. Men bara man kämpa på så går det. Och funkar inte det du gör just nu så får man pröva något nytt. 

Sen finns det en stor betydelse och det är att man måste mena det man säger en gång till sägelse två gånger sen  handla om det inte funkar. klara och tydliga komandon är nycklen.

Jag har även märkt att många ägare när de kallar in sin hund ropar bara hundens namn, tro mig hunden hör dig men den har ju inte fått något komando. nycklen i detta är Namn + komando, då vet hunden vad det är du vill.


Imån kan ni läsa om betydelsen i att vara en bra ledare och hur man kan träna olika övningar för att bygga upp din roll som ledare.

tills dess hopp och lek!

Två busfrön och en nöjd cocker

Hej!

Detta är det första blogginlägg jag gör i denna blogg så jag tänkte berätta lite om mig själv så ni får en bild av vad jag är för person.

Det hela med djur började väl redan när jag var riktigt liten. Det började med att jag började samla på gråsuggor i tablettaskar, vilket gick vidare till maskar i skottkärran. 

Jag hade redan som nyfödd hund en tax vid namn Mimmi, en lite lynnig hund mot andra människor. Men när jag blev till så såg min mamma och pappa redan en stor skillnad hos henne, när jag rätt som det var satt i korgen hos henne och myste lite.  Sen har vi haft en Betit Basset Griffon Vendén, Lilla Molly som var min ögonsten. 

Förra sommaren så köpte jag och min far en Tysk Jaktterrier, Hivlingen´s X-Harry, som jag under det sista åter tränat och uppfostrat, eller iallafall gjort så gott jag kunnat med det lilla monstret, haha. Nädå, han är det mest älskade monster i sådana fall. Vi gick upp i lydnadsklass 1 i våras utan problem så matte var stolt som en tupp. 


Under min uppväxt har vi haft marsvin, kaniner, grodor och fiskar så redan vid 5 års ålder visste jag vad jag ville bli, bonde haha, blev nästan det i alla fall.

Avslutade min tre år långa utbildnig till djurvådare i våras. Ett beslut som jag aldrig kommer att ångra. Där jag läste kurser som Katt och Hund hållning, Arbeta med hund och Lydnads kurs.

Just nu så bor jag här i K-stad med min sambo i en liten etta med katten Stig och ödlorna Malin och Tengil, och Kungspytonen Kenneth. 

Min största saknad när jag flyttade hit var mina hundar , så då kom vi på att jag skulle lägga ut en annons på blocket där jag ville ha en hund att träna. Svar började rulla in men just ett svar fastnade jag för och det var från Anna med sina två Cocker Spaniels, Obelix och Winston som hade lite problem. Eftersom att hon var mamma ledig så hade hon inte den tiden hon behövde för dessa små stjärnor så hon ville ha hjälp. Jag fastnade genast och svarade.  Men slutade med att jag nu tränar även hennes mammas hund Eddie en cocker också. 

Mera får ni läsa imorgon om hur dagens möte gick men kan säga att deta blir en utmaning som jag kommer att älska! 


Hopp och Lek!    


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0